Spelhjältinnornas hjältinna

20 Apr

Igår skrev Naseer på sin blogg om den gamla förstapersonskjutaren No One Lives Forever, varför han definierar spelet som en klassiker och vad ett spel ska innehålla för att få klassas som en klassiker. Intressant läsning, som så vanligt när en text är signerad Naseer.

Vad jag dock intresserade mig mest för var det avslutande stycket, där Naseer hyllade hjältinnan Cate AJadercher för att vara en stark kvinnlig karaktär före sin tid. Jag säger inte emot honom men vill istället belysa en annan hjältinna, nämligen frilansfotografen Jade i äventyrsspelet Beyond Good & Evil.

Just Beyond Good & Evil var ett av de första spelen jag recenserade, hade mest skrivit förtittar och nyheter samt artiklar innan dess, och jag håller fortfarande fransmannen Michael Ancels verk som ett av de bästa spelen från förra generationen. Mycket tack vare underbara Jade. Hennes stora, oskyldiga gröna ögon, hennes avslappnade men intellektuella framförhållning och den totala avsaknaden av sexism gjorde att jag föll pladask för henne.

För att citera mig själv ur min egna, och usla, recension: ”Jag föll direkt för Jades karaktär och personlighet, detta eftersom hon skiljer sig mycket från sina kvinnliga kollegor i spelvärlden. Jade har inte plastikopererade bröst, kort kjol eller tajta trikåer. Hon försöker inte vara förförisk eller spela lättflörtad.”

Har du ännu inte bekantat dig med Jade är det dags att köpa Beyond Good & Evil och uppleva ett av förra generationens absolut bästa spel.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: